Wat is talent sourcing?

Wat betekent talent sourcing?

Talent sourcing is een onderdeel van de recruitment cycle waarbij potentiële kandidaten met diverse online zoektechnieken worden geïdentificeerd en benaderd. Het doel van talent sourcing is het verzamelen van relevante informatie van geschikte kandidaten zoals naam, werkgever(s), telefoonnummer, functietitel(s) en verantwoordelijkheden. Met deze gegevens kun je een vacature invullen, een talentpool opbouwen of arbeidsmarktinformatie verzamelen.

Talent sourcing: research naar markt en doelgroep

Actief sourcen is veel meer dan alleen een mailtje sturen aan iemand die je op LinkedIn hebt gevonden of via een boolean search in Google. De eerste stap van talent sourcing is een grondige vacature-intake. Voor elke functie moet de sourcer zich opnieuw verdiepen in wat de vacaturehouder precies nodig heeft aan kennis, competenties en vaardigheden. Dat betekent dat een goede talent sourcer zijn of haar (interne) klant goed bevraagt, onderzoek doet naar de doelgroep, de platformen waar deze professionals actief zijn en relevante pullfactoren: wat heeft de vacaturehouder nodig, waar bevindt de doelgroep zich, welke benadering is effectief en hoe kun je de doelgroep uiteindelijk het best ‘verleiden’ tot een kennismakingsgesprek?

Talent sourcing is een vak – en mensenwerk

Talent sourcing wordt soms gezien als een leuke bijbaan voor studenten of een onderdeel van recruitment dat het best kan worden uitbesteed aan junior recruiters. Maar dat ligt, zacht uitgedrukt, dus net ff anders. 😅😉 Goed sourcen is een specialisme, een vak waar (durven) doorvragen, technische zoekvaardigheden en interpersoonlijke competenties belangrijk zijn. Ook het volledig automatiseren van talent sourcing is daarom vrijwel onmogelijk. Sourcing tools kunnen weliswaar worden ingezet om relevante profielen te vinden, maar het effectief benaderen van de mensen achter deze profielen – waar conversational tooling overigens best behulpzaam kan zijn – is en blijft mensenwerk.

wat is talent sourcing?
Talent sourcing versus post & pray

Talent sourcing is het tegenovergestelde van ‘post & pray’: in plaats van het plaatsen van een vacature en het wachten (hopen) op geschikte sollicitanten, gaat een sourcer actief op zoek naar mogelijke kandidaten. Talent sourcing wordt daarom vaak ingezet wanneer de doelgroep te klein is voor het uitrollen van kostbare employer branding campagnes of job marketing activiteiten, bijvoorbeeld bij een specialistische functie of schaarste. Hierdoor is talent sourcing een doelgerichte en betaalbare recruitment oplossing.

wat betekent talent sourcing?
Verschil tussen een kandidaat en een sollicitant

Talent sourcing vraagt om een andere manier van het benaderen van kandidaten. In tegenstelling tot kandidaten die uit eigen beweging op een vacature reageren (sollicitanten in ons jargon), zijn de professionals die met behulp van talent sourcing worden benaderd doorgaans niet actief op zoek naar een andere baan. Dit houdt in dat zij door de talent sourcer en/of de vacaturehouder verder overtuigd moeten worden om de sollicitatieprocedure aan te gaan.

Wat heb jij de kandidaat te bieden?

Dit proces vergt tact van de talent sourcer, oprechte interesse, geduld en overtuigingskracht. Van jou als werkgever vraagt dit flexibiliteit en kandidaatgerichtheid denken en handelen. Uiteraard speelt het baanaanbod dat je te bieden hebt bij door sourcing verkregen kandidaten een nog grotere rol dan bij directe sollicitanten. Kandidaten die benaderd worden verwachten dat je hen iets te bieden hebt. Iets wat ze bij hun huidige werkgever niet hebben of kunnen krijgen. Daar moet van tevoren over zijn nagedacht. Inzetten op talent sourcing zonder dat je echt goed inzichtelijk hebt wat het grote voordeel voor de kandidaat is om bij jou te werken in plaats van bij zijn of haar huidige werkgever te blijven is vrijwel zinloos.

Wanneer kiezen voor talent sourcing?

Wanneer kies je voor talent sourcing als recruitmentoplossing?

Talent sourcing wordt ingezet om latent talent in kaart te brengen en op een effectieve en gepersonaliseerde wijze te benaderen. Het gaat vaak om kleine aantallen specialisten of professionals in schaarse beroepsgroepen. Vandaar ook dat sourcing een geschikte recruitmentoplossing is voor het invullen van de lastigere vacatures. Openstaande functies waar geen kip 🐓 op reageert en waarvoor jouw eigen recruiters, HR-medewerkers of (lijn)managers niet de juiste kandidaten weten te vinden.

Wat mag je van mij als talent sourcer verwachten?

Je doet een beroep op me als je niet (langer) afhankelijk wil zijn van wat er op jouw vacature(s) afkomt – post en pray en het wachten beu bent. Als talent sourcer ga ik op basis van de vacature-intake aan de slag met markt- en doelgroeponderzoek (research). Met deze informatie leg ik  lijsten aan met gegevens van relevante kandidaten. Vervolgens ga ik deze potentiële nieuwe medewerkers een voor een benaderen, persoonlijk en met tact (engagement). Het resultaat is een shortlist van geschikte kandidaten die openstaan voor een nadere kennismaking.

Zoekmethoden talent sourcing

Bij het vinden van deze professionals maak ik gebruik van boolean search en x-ray zoektechnieken op diverse websites en binnen meerdere netwerken. Ook gebruik ik methodes die verwant zijn aan osint (open source intelligence) en socmint (social media intelligence). 🔍😎

Welke stappen dit proces kent en meer over mijn aanpak lees je op de pagina werkwijze talent sourcing. Een praktijkvoorbeeld waarin mijn capaciteiten als talent sourcer aan bod komen vind je op de pagina recruitment case.

Werkwijze talent sourcing

Wil je meer weten over mijn manier van werken en wat je van mij als talent sourcer mag verwachten? Klik op de link hieronder.

Tarieven talent sourcing

Meer informatie over de tarieven van talent sourcing vind je op de tarievenpagina talent sourcing. Klik op de link hieronder.

Meer weten? Neem contact op

Voel je vrij om contact met me op te nemen als je vragen hebt over mijn diensten, werkwijze, tarieven of beschikbaarheid.

Waarom ik jouw vacatures (wel) invul

Projectmatige aanpak

Per vacature werk ik met een gestandaardiseerd plan van aanpak. Door het gewenste kandidaat-profiel uit te diepen, de doelgroep in kaart te brengen en interne processen te optimaliseren, kom ik snel in gesprek met relevante kandidaten.

Grondige vacature-intake

Bij de vacature-intake gebruik ik een zelf ontwikkelde methode die jou, mij en onze kandidaat tot in detail inzicht biedt in de vacante functie in relatie tot het profiel van de gewenste kandidaat. Efficiënt werven begint met weten wat je zoekt. Daar help ik je bij.

Talent sourcing als vak apart

Omdat talent sourcing tot mijn specialismen behoort – en ik niet alleen LinkedIn, maar het gehele web als kandidaten database beschouw – ben ik in staat om snel en doeltreffend in contact te komen met de betere kandidaten. Zo maken we gauw meters.

Ambassadeur van jouw organisatie

Als ambassadeur van jouw werkgeversmerk ben ik een benaderbaar aanspreekpunt voor potentiële sollicitanten. In plaats van hrm@jouwbedrijf.nl staan mijn naam en 06-nummer onder jouw vacatures. Jouw sollicitant is mijn klant, ook dat is recruitment.

Neem contact op!

Voel je vrij om contact met me op te nemen als je vragen hebt over mijn diensten, werkwijze, tarieven of beschikbaarheid. Ik sta je graag te woord.