Talent sourcing: aanpak en werkwijze

Projectmatige aanpak talent sourcing

Als talent sourcer ga ik aan de slag met het aanleggen van lijsten met de gegevens van potentiële sollicitanten voor jouw vacatures. Bij het vinden van deze professionals maak ik onder meer gebruik van boolean search en x-ray zoektechnieken binnen diverse websites en sociale netwerken. Hierdoor ben ik in staat om het hele web te gebruiken in mijn zoektocht naar potentiële kandidaten in plaats van een enkele vacaturebank. Met een gepersonaliseerde en tactvolle benadering kom ik vervolgens met dit ‘verborgen’ talent in gesprek en beweeg ik hem of haar stapje voor stapje richting de onderhandelingstafel.

Het verschil met interim recruitment is dat mijn werk erop zit bij het overdragen van de shortlist: een lijst met de (contact)gegevens van professionals die op basis van hard-skills gekwalificeerd zijn voor de vacante functie en die in een eerste preselectiegesprek met mij hebben aangegeven open te staan voor gesprek. Net zoals bij mijn werkzaamheden als interim recruitmenter werk ik als talent sourcer op basis van een uurtarief en hanteer ik ook bij talent sourcing een plan van aanpak. Dit bestaat uit onderstaande 6 stappen.

talent sourcing in 6 stappen

1. Intake

Grondige vacature-intake op basis van een zelf ontwikkelde methodiek: vaststelling van de wervingsvraag en inzicht in eerdere wervingsinspanningen.

2. Research

Marktonderzoek: het in kaart brengen van de doelgroep, relevante netwerken en marktinformatie door middel van online research en talent sourcing.

3. Engagement

Talent engagement: het persoonlijk benaderen en enthousiasmeren van gekwalificeerde kandidaten voor jouw organisatie en vacature(s)

4. Update

Sourcing-update: een presentatie aan alle stakeholders over de eerste marktresponse en eventuele suggesties ter verkleining van de wervingsuitdagingen.

5. Preselectie

Pre-screening: het afnemen van telefonische interviews met kandidaten om hen beter op vakinhoudelijke geschiktheid te beoordelen en om de interesse in ons aanbod te verifiëren. 

6. Shortlist

Mijn opdracht zit erop bij het aanleveren van een shortlist van geschikte kandidaten die hebben aangegeven open te staan voor een nadere kennismaking met jou en jouw bedrijf.

De voordelen van talent sourcing

Proactief identificeren en benaderen van relevante professionals

Als talent sourcer leg ik met online zoektechnieken talent pools aan van potentiële nieuwe medewerkers. Met een gepersonaliseerde benadering en een eerlijk verhaal over jouw organisatie zorg ik ervoor dat deze professionals bij jou aan tafel komen. Het verschil met interim recruitment is dat mijn werk als talent sourcer erop zit bij het overdragen van de definitieve shortlist: een lijst met de (contact)gegevens van gekwalificeerde kandidaten. Het voordeel van talent sourcing boven interim recruitment zit ‘m in het kleinere aantal benodigde uren en kortere doorlooptijden. Aangezien talent sourcing slechts een onderdeel is van 360 graden recruitment, kan talent sourcing per vacature al vanaf 8 uur per week met een gemiddelde doorlooptijd van circa 4 weken. Dit doen we zonder het uitrollen van kostbare employer branding campagnes of prijzige advertentiekosten. Zo komt de vaart erin en komen er snel relevante kandidaten op de radar. Dat is het voordeel van een proactieve en doelgerichte benadering!

Wat is talent sourcing?

Wil je weten wat talent sourcing inhoudt en of het aansluit op jouw wervingsbehoefte? Klik op de link hieronder.

Tarieven talent sourcing

Meer informatie over de tarieven van talent sourcing vind je op de tarievenpagina talent sourcing. Klik op de link hieronder.

Meer weten? Neem contact op

Voel je vrij om contact met me op te nemen als je vragen hebt over mijn diensten, werkwijze, tarieven of beschikbaarheid.